Omgeving

Prachtige omgeving


De huiskamer van Lennisheuvel is het perfecte start- en eindpunt om “Het Groene Woud” te ontdekken. In de nabijheid van andere natuurgebieden als de Kampina, Mortelen en Scheeken en Landgoed Velder.

KAMPINA


Naar het westen toe sluit de Kampina aan bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Naar het oosten toe sluit het gebied bijna aan bij de Mortelen; het Banisveld is een natuurontwikkelingsgebied waar een gat tussen deze beide grote natuurgebieden wordt opgevuld. Daarmee vormt de Kampina een belangrijke schakel van 'het Groene Woud', een samenhangende cluster van grote natuurgebieden in het midden van Brabant tussen Tilburg, 's Hertogenbosch en Eindhoven..

De Mortelen en Scheeken


De Mortelen en Scheeken vormen een natuurgebied in het hart van het Nationaal Landschap het Groene Woud in de gemeenten Best, Boxtel en Oirschot (Nederlandse provincie Noord-Brabant). Van dit gebied is ruim 1200 ha in bezit van Het Brabants Landschap. Door grondaankoop was dit gebied in 2007 uitgegroeid tot 1381 ha en is daarmee het grootste landschapsreservaat van Noord-Brabant.


Foto: Kees Beekmans

Edelherten Route


Sinds 1 april 2018 bieden Wandelnet en de Nederlandse Spoorwegen de NS-wandeling ‘Hart van Het Groene Woud’ aan, van station Boxtel naar station Best. De gloednieuwe NS-wandeling volgt de ‘Edelhertenroute’ die eerder al werd uitgezet door bewoners uit Lennisheuvel.


Wandelnet en de NS ontwikkelen al 28 jaar interessante wandelingen van station naar station. Ze worden allemaal onderhouden door honderden enthousiaste vrijwilligers. Bij de wandelroute van Boxtel naar Best zijn de vrijwilligers vanuit RKO (Rond Kerk en Orion) betrokken. De NS-wandeling ‘Hart van Het Groene Woud’ leidt wandelaars door een decor van bossen, kleinschalige landschappen en erfgoed. De wandelroute start bij station Boxtel en komt na 14,5 kilometer uit bij station Best.


Edelhertengebied

De route is deels onverhard; wandelaars komen onder meer door delen van Natuurpark Boscheind, Landgoed Heerenbeek en De Scheeken, pal langs de afrastering van het edelhertengebied. De route is gemarkeerd met stickers van de Edelhertenroute, herkenbaar aan de donkerrode-witte kleur en de pootafdruk van een hert.